El decret de preus universitaris ve amb sorpresa: les enginyeries costaran un10% més que ara fa un any.
Decret sorpresa: les enginyeries són un 10%
més cares que el 2012
El decret de preus universitaris aprovat pel Consell Executiu el dimarts 9 de juliol i publicat al DOGC dijous passat ve amb sorpresa. Tot i que s'havia anunciat que el preu dels crèdits dels graus per al curs 2013-2014 es congelava, el detall del decret ha permès constatar que matricular-se en 38 enginyeries, que constitueixen un 25% dels estudis de grau de les universitats públiques catalanes, costarà entorn del 10% més que el 2012.

Si bé és cert que el preu del crèdit no ha variat, i que els estudiants continuaran pagant 25,27 euros, 35,77 o 39,53 com a màxim en funció de si els estudis triats estan adscrits al coeficient d'estructura docent A, B o C, el que ningú havia explicat fins ara és que les enginyeries han passat, en bloc, de formar part del grup de coeficient B a incorporar-se al C. La diferència entre pertànyer a una o a l'altra categoria es tradueix en 225,60 euros quan l'estudiant es matricula d'un curs sencer (60 crèdits) i el seu llindar de renda és el 6 (el més elevat). Si forma part del llindar 1, ha de pagar 112,80 euros més.

L'annex 2 del decret recull aquesta modificació, de manera que si el 2012 eren 80 els títols de grau que costaven 35,77 euros per crèdit com a màxim, ara en són 44. Al mateix temps, els estudis de coeficient C (39,53 euros el crèdit en el supòsit més car) han passat de 9 a 46. Fins l'any passat només a Biologia Humana, Ciències Biomèdiques, Enginyeria Biomèdica, Fisioteràpia, Infermeria, Medicina, Odontologia, Òptica i Optometria i Veterinaria, els estudiants que s'hi matriculaven havien de satisfer el preu fixat com a més elevat.
Consulta el llistat d'estudis d'enginyeria
La llengua castellana no surt ben parada a la selectivitat
Els resultats de les proves de castellà de la selectivitat, on tradicionalment l'alumnat obtenia millors notes que als exàmens de català, han patit aquest cop un retrocés. A la matèria de Llengua i Literatura Castellana, de la que es van examinar més de 25.000 estudiants, tants com de Llengua i Literatura Catalana, la qualificació mitjana ha estat de 6,18, idèntica a la del examen de català.

Aquesta és la pitjor nota de castellà des del 2006. Des d'aquell any, sempre havia estat, en resultats globals, per davant del català en les proves d'accés a la universitat, de manera que es donava per fet que els exàmens de català eren més exigents.

Amb les matèries de Literatura Catalana i Literatura Castellana ha passat una cosa semblant, tot i que en aquest cas es tracta d'assignatures de modalitat, de les quals es van examinar uns 2.700 estudiants. La primera (6,65) ha quedat per davant de la segona (5,99), cosa que no passava des del 2008.
Consulta la pàgina de Resultats de la Selectivitat

Les notes de tall de Medicina continuen pujant

12,408 a la UB,
la més alta

La nota de tall exigida per accedir als estudis de Medicina, que continuen sent els més sol.licitats a les cinc universitats públiques que els imparteixen, ha pujat respecte al 2012.

La qualificació més alta s'exigeix a la UB, que aquest cop ha demanat d'entrada un 12,408, quan un any abans va ser un 12,332, per accedir a una de les 259 places que ofereix.

La UAB és la que ofereix més places

La qualificació de la UAB s'ha enfilat del 12,022 del 2012 al 12,086 del 2013. És la que ofereix més places: 320. A la titulació conjunta de Medicina que imparteixen UAB i UPF (60 places) li ha passat tres quarts del mateix. Fa un any s'hi accedia amb un 12,242 i ara demana un 12,342.

També a Lleida

A Lleida (UdL), que compta amb 120 places), també ha pujat el llistó. De l'11,944 al 12,000.


El lideratge de
la Física

El lideratge de les notes de tall va tornar a recaure en el doble grau de Física i Matemátiques de la UAB (12,900), seguit pel mateix grau a la UB (12,558). Enginyeria Física de la UPC reclama també una nota superior al 12 (12,142)


Els graus dobles
de mestre

Dels dobles graus d'Educació Primària + Educació Infantil aprovats a darrera hora, només el que ofereix la UB (40 places) ha aconseguit un lloc (el 22) entre les 50 titulacions on es demana una nota més alta a Catalunya. La qualificació exigida d'entrada ha estat del 10,876. Ho van sol.licitar en primera opció 395 estudiants.
Segona caiguda de preinscrits
El nombre de preinscrits per cursar una titulació de grau a les universitats públiques catalanes (47.038) ha tornat a baixar per segon any consecutiu, En dos anys, la davallada ha estat superior al 7%.

Els estudiants procedents del Batxillerat i la FP, més de 37.000, continuen, però, sent quasi els mateixos que el 2012. On s'aprecia una forta caiguda és entre els titulats que demanen cursar una segona carrera, els que han aprovat les proves d'accés per a majors de 25 i 45 anys i els estudiants que canvien d'estudi.
La bona notícia: més estudiants brillants
Tot i que fa un any van haver-hi més aprovats i la nota mitjana de la selectivitat va ser més alta, el nombre d'estudiants que han tret més d'un 9 a la fase comuna de les proves d'accés, 226, ha estat sensiblement més alt que el 2012, quan en van ser 125. Un any abans, el grup d'estudiants brillants el van formar 184 preuniversitaris.
                                                                                                                                                                                   
 Segueix-nos
Copyright © Unportal, Tots els drets reservats.

D'acord amb la LOPD, les teves dades seran recollides en un fitxer amb la finalitat de poder enviar aquest butlletí. Pots exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició davant Colwith Road, S.L. C/ Roger de Llúria, núm. 93, ppal 1a. Barcelona 

Contacta'ns:
info@unportal.net
Dona't de baixa   Modifica les teves dades personals