No visualitzes aquest correu correctament? Fes clic aquí
Un grup d'alumnes fent les proves de Selectivitat, que enguany comencen el 14 de juny

Notes de tall cada any més ALTES
 

Les notes de tall per accedir als estudis que imparteixen les universitats públiques catalanes i la UVic-UCC, l'única de les quatre universitats privades que aplica el mateix sistema d'accés que els centres públics, no han deixat de pujar durant els cinc últims cursos acadèmics.

Mentre que el 2011 hi va haver 80 centres (entre 407) que van demanar una qualificació superior a 8 per poder-se matricular als seus graus i 29 reclamaven una nota per sobre dels 10 punts, el 2015 en van ser 135 i 62 (entre 464), respectivament, els que exigien les mateixes condicions.

La nota de tall més alta tampoc no ha deixat d'enlairar-se. Si el 2011-2012 va ser la d'Enginyeria en Tecnologies Aeroespacials de la UPC (11,894 al final del procés), el curs 2015-2016, per accedir a la doble titulació de Física +Matemàtiques de l'Autònoma (UAB) s'havia de tenir un 13,147.Una anàlisi de les notes de tall dels últims 5 anys un cop tancat el procés de matriculació, al mes d'octubre, demostra que l'accés a les titulacions s'ha tornat més exigent. En aquest període, en què les 7 universitats públiques i la UVic-UCC han passat d'ofertar de 407 a 464 estudis de grau, s'observa fins i tot que són menys les titulacions on només es necessita un 5 per ser admès. El 2012 en van ser un 51%, mentre que el curs actual s'han reduït fins al 45%.

A la part superior de la graella de puntuacions succeeix el mateix. El 2011, no hi va haver cap grau que reclamés un 12 de nota mínima; el 2013 en van ser 5, i el 2015, 13. Aquest últim any, i per primer cop, la qualificació per poder-se matricular a Física + Matemàtiques de la UAB ha superat la barrera dels 13 punts.

Els estudis de Medicina són una altra bona mostra del que està succeint. Des del 2011, la nota d'admissió a la Universitat de Barcelona (UB) ha passat de l'11,867 al 12,832. Les dades es refereixen sempre al mes d'octubre, quan el procés de preinscripció es dóna per finalitzat i les qualificacions ja han baixat habitualment unes dècimes en relació a les que es fan públiques inicialment al juliol.

RÀNQUING DE TITULACIONS
Durant l'últim quinquenni també s'han produït alguns canvis en el rànquing de les titulacions que posen el llistó més alt per poder-hi entrar. Si bé la doble titulació de Física + Matemàtiques de la UAB domina la classificació des del 2012, seguida pel grau homònim de la UB, i que els graus de Medicina i el d'Enginyeria Física de la UPC continuen en les primeres posicions, el 2015 s'han enfilat fins al quart lloc els estudis de Filosofia, Política i Economia que ofereix la Pompeu Fabra (UPF) amb dues universitats de Madrid. Un altre dels graus de la UPF que ocupa una posició de privilegi és International Business Economics.

Dues dobles titulacions implantades més recentment, Bioquímica i Biologia Molecular + Biotecnologia de la Rovira i Virgili de Tarragona (URV), i Física + Química de la UAB, també s'han fet un lloc al grup de capçalera, on l'Enginyeria en Tecnologies Aeroespacials de la UPC és un clàssic.

Altres titulacions de Ciències Socials, com Periodisme o Comunicació Audiovisual de la UPF, que el 2011 encara mantenien una presència destacada als primers llocs del rànquing, s'han quedat enrere en haver-se estabilitzat la nota, tot i que encara conserven qualificacions d'admissió respectables: al voltant dels 11 punts.
La Facultat de Física de la UB

Campus d'estiu de Física a la UB per
a estudiants de primer de Batxillerat


La Universitat de Barcelona (UB) torna a organitzar, entre el 13 i el 17 de juny, una nova edició (la vuitena) del Campus d'Estiu de Física per a estudiants que acaben de completar el primer curs de Batxillerat, amb l'objectiu d'apropar els preuniversitaris al coneixement d'aquesta disciplina científica.

El campus consisteix en 5 sessions matinals durant les quals s'oferiran diferents conferències i pràctiques als laboratoris de la Facultat de Física sobre qüestions d'actualitat en els camps de la meteorologia, l'astrofísica, la relativitat, la quàntica, els nous materials i la tecnologia electrònica, entre d'altres.

Les preinscripcions per poder participar-hi (hi ha un centenar de places disponibles) es poden formalitzar fins al pròxim 27 de maig.
Assistents a la darrera edició
del concurs 3HM de videojocs


 

Jornada de videojocs a l'Auditori per clausurar el concurs 3HM


L'Auditori de Barcelona (c/ Lepant, 150) acollirà el divendres 20 de maig la jornada de lliurament dels premis del Concurs de Videojocs Three Headed Monkey Awards (3HM). Social Point que convoca el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC, on s'imparteixen els graus de Disseny i Desenvolupament de Videojocs i Multimèdia.

La sessió, que s'obrirà a les 15,30 i es perllongarà fins a les 21 hores, inclourà tres conferències de ponents internacionals i una taula rodona. Els organitzadors han previst una zona per fer networking i també es podran testejar videojocs.

Finalment es lliuraran els premis del concurs (pensat per promoure el talent dels joves en aquest camp i que ja va per la seva quarta edició) en les diferents categories de videojocs, animació i disseny de jocs. Per assistir-hi cal inscriure-s'hi.
Copyright © Unportal, All rights reserved.

D'acord amb la Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPD) 15/1999, del 13 de desembre, les vostres dades de caràcter personal seran recollides en un fitxer, el responsable del qual és Colwith Road, SL, amb la finalitat de poder-vos enviar aquest butlletí i d'altres informacions relacionades amb la nostra activitat.

Colwith Road, S.L. es compromet a respectar-ne la confidencialitat i a utilitzar les vostres dades només per a les finalitats descrites. Podeu exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició a l'adreça info@unportal.net o enviant un escrit al carrer Roger de Llúria, núm. 93, principal 1a. 08009 de Barcelona

Contacta'ns:
info@unportal.net
Reenvia-ho   Dona't de baixa   Actualitza el teu email