No visualitzes aquest correu correctament? Fes clic aquí
La Facultat de Veterinària de la UAB, on aquest curs s'han matriculat 22 tècnics superiors d'FP

 

De l'FP a la Facultat de Medicina

 

Centenars de graduats en CFGS accedeixen cada any
a graus universitaris que tenen una nota de tall elevada


UNPORTAL
Un 15% dels estudiants que aquest curs han començat un grau a les 11 universitats presencials públiques i privades de Catalunya eren estudiants que procedien de la Formació Professional (FP). D'un total de més de 43.000 matriculats, més de 6.500 hi han accedit després d'haver cursat un Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS).

Els estudiants provinents dels ensenyaments professionals són presents a la major part de les titulacions, tot i que les majors concentracions es registren en alguns títols de les branques de Ciències Socials i Jurídiques i Ciències de la Salut, com ADE, Economia, Educació Infantil, Educació Social, Treball Social, Pedagogia, Infermeria, Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport, Fisioteràpia o Psicologia. És menys conegut, però, que centenars de matriculats que han cursat un CFGS ingressen a graus amb una nota de tall elevada.

6 de les 1o titulacions que el juliol passat demanaven una nota de tall més alta, els graus de Medicina dels campus Clínic i de Bellvitge de la Universitat de Barcelona (UB), Medicina de la Pompeu Fabra (UPF-UAB), Enginyeria Física i Matemàtiques de la Politècnica (UPC) i Biotecnologia + Bioquímica i Biologia Molecular de la Rovira i Virgili de Tarragona (URV), han matriculat aquest curs estudiants procedents de l'FP. Les qualificacions que s'exigien anaven del 12,540 que es necessitava per ingressar a Matemàtiques de la UPC al 12,840 del grau de Medicina de la UPF-UAB.

El cas dels estudis de Medicina, amb notes superiors a 12 en 7 dels 8 centres que regulen l'accés al grau a través del sistema públic de preinscripció, mostra que aquesta exigència no és un obstacle per als estudiants provinents de l'FP: més de 130 han aconseguit, el curs 2017-2018, una plaça universitària de primer curs. Només a la UB, on s'han ofertat 259 places, 43 matriculats (un 15%) havien cursat prèviament un cicle formatiu.

MOLTA PRESÈNCIA A ODONTOLOGIA
La situació es reprodueix encara de manera més acusada a Odontologia de la UB (11,614 de nota de tall), l'única opció que hi ha al sistema universitari català per cursar aquests estudis a preu públic: 50 dels nous alumnes, d'un total de 132, procedeixen aquest curs de l'FP. En un altre grau de la branca de Ciències de Salut especialment exigent, Veterinària (UAB), que té una durada teòrica de 5 anys (300ECTS) i on el juliol es demanava un 11,534 per ingressar-hi, 22 matriculats han completat un CFGS. Al primer curs de Farmàcia de la UB, també de 300 ECTS, hi ha 24 estudiants d'FP.

QÜESTIÓ D'ESTRATÈGIA
A diferència dels estudiants que accedeixen a la universitat a través del Batxillerat, on la nota de tall es confecciona a partir de la mitjana entre la nota de la fase general de la selectivitat (40%) i l'expedient de Batxillerat (60), a la qual s'afegeixen els punts que es puguin obtenir a la fase específica de la selectivitat, la nota d'accés als estudis universitaris dels titulats provinents de CFGS és la mitjana dels dos anys del cicle.

L'alumnat que prové de l'FP també pot presentar-se a la fase específica de la selectivitat i afegir la puntuació aconseguida a la nota del CFGS. La qualificació dels exàmens de la fase específica es pot conservar durant dos anys, de manera que un batxiller que s'hagi presentat a la selectivitat i decideixi cursar un CFGS, si l'acaba en el temps previst, encara pot fer valdre aquella puntuació per ingressar a la universitat. Aquesta fórmula propicia que hi hagi aspirants a graus amb una nota elevada que visualitzin que és més fàcil accedir-hi a través de l'FP que no pas del Batxillerat.

PRIMERA VIA D'ACCÉS A LA UOC
A la Universitat Oberta (UOC) la xifra d'estudiants que provenen de l'FP supera, amb escreix, la de qualsevol de les restants vies d'accés. Les dades provisionals del curs 2017-2018 indiquen que, dels més de 12.600 matriculats a la universitat virtual, més de 4.500 hi han accedit per la via dels ensenyaments professionals.
El campus de Sarrià disposarà
aquest 2018 d'un nou edifici
ESIC imparteix des d'aquest curs un
grau oficial de Màrqueting a Sarrià


ESIC, l'escola de negocis fundada el 1965 que disposa de 12 campus a tot l'Estat, s'ha convertit aquest curs en un centre adscrit a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona i ha començat a impartir un grau oficial de Màrqueting al campus barcelonès que va inaugurar el maig a la part alta de Sarrià.

El grau, que s'ofereix en castellà i en horari de matí o tarda, proporciona formació en empresa, comunicació i màrqueting digital. Tot i l'aparició de la titulació oficial, ESIC continua programant uns estudis propis de la mateixa especialitat, el títol superior en Direcció de Màrqueting Global.

El centre organitza fins a mitjans de juny 8 Jornades de Portes Obertes per donar a conèixer la seva oferta. Les pròximes sessions se celebraran el 6 de febrer, de 18,30 a 20h, i el dissabte 10 de febrer, a partir de les 10 del matí. Cal inscriure-s'hi.
Copyright © Unportal, All rights reserved.
D'acord amb la LOPD, les teves dades seran recollides en un fitxer amb la finalitat de poder enviar aquest butlletí. Pots exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició davant Colwith Road, S.L. C/ Roger de Llúria, núm. 93, ppal 1a. Barcelona

Contacta'ns:
info@unportal.net
Reenvia-ho   Dona't de baixa   Actualitza el teu email