No visualitzes aquest correu correctament? Fes clic aquí
Les noies donen l'esquena als estudis d'Informàtica, pels quals tenen predilecció els nois

 

A les noies no els interessen els graus de videojocs, però sí el disseny industrial i la ciència de dades. No els atrau Filosofia, ni Història, ni tenen tirada per fer Polítiques, però volen cursar Química i Arquitectura


UNPORTAL
L'interès de les noies que volen accedir a la universitat per les disciplines científiques i tecnològiques, tot i que va molt per darrera del que manifesten els nois, no és irrellevant en tots i cadascun dels graus. Unes poques excepcions corroboren la norma. Els informes de la preinscripció que confecciona la Secretaria d'Universitats revelen que, durant els tres últims cursos, per exemple, hi ha hagut 716 dones que han escollit els estudis de Química de les universitats públiques com a primera preferència, una xifra que no està lluny dels 796 homes que s'han manifestat en el mateix sentit.

Hi ha fins i tot alguna enginyeria, com la de Disseny Industrial, on la situació s'aproxima a la paritat, mentre que al grau de Matemàtiques aquest curs la situació ha millorat i s'han registrat 120 demandes en primera opció per part de dones davant de les 190 dels homes. I si ens fixem en el grau d'Estudis d'Arquitectura es detecta un panorama quasi equilibrat: entre el 2015 i el 2017 la balança s'ha inclinat lleugerament del costat del nois (842 peticions preferents davant de les 801 del sexe contrari).

DESINTERÈS ACUSAT PER INFORMÀTICA
On no sembla que hi hagi res a fer és en l'àmbit dels estudis d'Enginyeria Informàtica, una de les primeres disciplines sol·licitades pels nois, on la proporció entre els joves d'un i altre sexe que ho han demanat durant els tres últims cursos és d'1 a 10.

El rebuig de les noies cap als estudis tecnològics s'estén a les noves propostes sobre videojocs, on la presència femenina s'ha convertit en un bé molt escàs. El grau de Continguts Digital Interactius d'ENTI, el centre privat adscrit a la Universitat de Barcelona (UB) que el 2013 va promoure l'oferta del primer grau en l'especialitat, ha registrat 19 demandes de dones des del 2015, mentre que de nois n'ha acumulat 235. Tres quarts del mateix passa als estudis de Disseny i Desenvolupament de Videojocs del CITM de la UPC i també a la Universitat de Girona (UdG), que imparteix un títol amb la mateixa denominació, i a Disseny i Producció de Videojocs del Tecnocampus de Mataró (UPF).

LA SITUACIÓ DE LES ENGINYERIES
El panorama guarda cert paral·lelisme amb el que succeeix en el terreny de les enginyeries. Les noies no se senten atretes per les titulacions tradicionals, els estudis d'electricitat, electrònica i mecànica, on la seva presència és minúscula, però tampoc per les noves propostes, com Enginyeria de l'Automoció, que s'ha estrenat aquest curs.

La UPC, que oferia 50 places d'Automoció, i que ha acabat matriculant 62 estudiants davant la pressió de la demanda, només va rebre 9 peticions de noies en primera opció per cursar el nou grau. Dels nois en van ser 110. A la UVic-UCC, que aquest curs també ha programat els estudis per primer cop i que també ha omplert les 40 places que oferia, van comptabilitzar-se dues peticions preferents de dones, mentre que n'hi va haver 40 d'homes.

No està tot perdut. A mig camí entre la ciència i la tecnologia, al nou grau de Ciència i Enginyeria de Dades de la UPC 29 noies van competir a començaments d'aquest curs amb 54 nois que també havien fet aquesta elecció prioritària per les 50 places de la titulació. I a Enginyeria Matemàtica en Ciència de Dades de la UPF van ser 25 contra 30, respectivament. En aquest cas hi havia 40 places en disputa.

Les diferències per sexes a l'hora de triar els estudis no es circumscriuen a les branques de Ciències i Enginyeria. Als nois els interessa matricular-se a Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport (CAFE) cinc vegades més que a les noies, d'acord amb les dades d'Universitats.

DIFERÈNCIES A CIÈNCIES SOCIALS
Tampoc els atrau Història, encara menys que Física, amb l'excepció d'Història de l'Art. No tenen massa tirada per la política, on no arriben al 40% de les preferències en primera opció, i no volen cursar titulacions de l'àrea econòmica que porten una denominació clàssica, com és el cas d'Economia, on les sol·licituds dels nois (1.711 en 3 anys) se situen molt per sobre de les que fan arribar les noies: 685. En canvi, a Empresa Internacional de la UB, que s'imparteix en anglès, l'interès de les dones duplica el dels homes, una situació que, tot i que no de manera tan acusada, es reprodueix a International Business Economics de la Pompeu (UPF).
 Química i Física faran les JPO el
 26 i l'11 d'abril, respectivament
Les 16 facultats de la UB convoquen
Portes Obertes del 6 al 26 d'abril

 
Les 16 facultats de la Universitat de Barcelona (UB) han convocat les seves Jornades de Portes Obertes (JPO) a la tornada de la Setmana Santa, entre el 6 i el 26 d’abril.

Les més matineres seran les de Biologia, que se celebraran el divendres 6, i Filologia, el centre que reuneix un major nombre de graus (11), que ho farà el dilluns 9. Aquell mateix dia la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut encetarà les seves jornades, que s’allargaran fins al dia 13.

Al llarg d’aquests 20 dies els diferents centres de la UB facilitaran informació de les característiques dels seus estudis i de les sortides laborals associades. També es podran visitar les facultats i conèixer els serveis que s’ofereixen.

L’any passat més de 4.500 estudiants de batxillerat i cicles formatius van participar a les JPO, i el curs 2017-2018 més de 14.000 han sol·licitat un grau de la UB com a primera opció.

Els 8 centres privats adscrits a la UB també celebren el gruix de les seves JPO durant el mes d'abril, tot i que en alguns casos també se n'han previst al maig i el juny.

Les inscripcions per assistir a les JPO de la UB,  que programa 75 graus, ja es poden realitzar.
Copyright © Unportal, All rights reserved.
D'acord amb la LOPD, les teves dades seran recollides en un fitxer amb la finalitat de poder enviar aquest butlletí. Pots exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició davant Colwith Road, S.L. C/ Roger de Llúria, núm. 93, ppal 1a. Barcelona

Contacta'ns:
info@unportal.net
Reenvia-ho   Dona't de baixa   Actualitza el teu email