No visualitzes aquest correu correctament? Fes clic aquí
Una classe del grau de Fisioteràpia de les Escoles Universitàries Gimbernat

 Com canviaran les ponderacions de la Selectivitat del 2020 (1a part) 

 
La gran majoria de les matèries de modalitat de 2n de Batxillerat perden pes a la fase específica de les PAU, excepte Història de la Filosofia que en guanya i Matemàtiques, que es manté


UNPORTAL
Els canvis introduïts a la taula d'assignatures que ponderen a la fase específica de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) faran que, a partir d'ara, les matèries de modalitat del segon curs de Batxillerat que permeten sumar fins a quatre punts addicionals a la nota de la fase general de la Selectivitat deixin d'estar necessàriament emparentades amb la branca de coneixement a la qual pertany el grau que vol cursar l'estudiant.

Per a mostra, un botó: si per accedir als estudis d'Infermeria les assignatures que ponderaven un 0,2 eren Biologia, Matemàtiques i Química, des d'aquests curs s'hi afegeixen Història de la Filosofia i Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials.

Una cosa semblant succeeix a Fisioteràpia, on Matemàtiques i Història de la Filosofia s'han incorporat, al costat de Biologia i Física, a la relació de matèries que, si s'obté un 5, fan que la nota augmenti.


IMPACTE AFEGIT
La repercussió d'aquestes modificacions no es circumscriu a la fase específica. Des de fa dos anys, les matèries comunes d'opció del Batxillerat (Matemàtiques, Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials, Llatí i Fonaments de les Arts), de les quals l'alumnat n'ha de triar una per examinar-se a la fase general de les PAU, també proporcionen un plus de puntuació (sempre que se superin amb un 5 o més) quan formen part de la relació d'assignatures que ponderen als estudis universitaris escollits.

En la pràctica, això vol dir que els alumnes compten amb una assignatura més per ponderar a la fase específica sense necessitat de tornar-s'hi a examinar.


LA RELACIÓ D'ASSIGNATURES QUE PONDEREN UN 0,1 S'ENCONGEIX
Els canvis no acaben aquí. La relació d'assignatures que ponderaven un 0,1 s'ha reduït a la mínima expressió. Seguint amb els exemples, Ciències de la Terra i del Medi Ambient i Matemàtiques, que aportaven un 0,1, han desaparegut de la relació de ponderacions del graus de Medicina, com ho han fet les 16 matèries que podien arribar a proporcionar fins a 1 punt als aspirants a cursar Administració i Direcció d'Empreses (ADE).

Aquesta reducció de matèries que ponderen amb 0,1 ha vingut acompanyada, en alguns casos, d'un increment d'assignatures que ponderen amb 0,2. És el cas d'ADE, on el 2020 hi haurà 8 assignatures que permetran sumar 2 punts, 5 més que a les PAU del 2019, i d'Educació Infantil, on han passat de 13 a 15 les matèries que ponderen amb 0,2. En d'altres casos, en canvi, com a Medicina o a Educació Primària, s'han eliminat les ponderacions de 0,1 i no hi ha hagut cap increment de les que ja ponderaven amb 0,2 el 2019.

La llista de modificacions és llarga i afecta totes les branques de coneixement. Enginyeria Informàtica suprimeix Biologia, Ciències de la Terra i Disseny de la llista de matèries que ponderaven un 0,1, mentre que Tecnologia Industrial guanya pes i passa a ponderar un 0,2, com Electrotècnica, Física i Matemàtiques.


GUANYADORS I PERDEDORS
A banda dels canvis que afecten les titulacions de forma individual, una anàlisi de la nova taula de matèries que ponderen permet concloure que Història de la Filosofia és la que guanya més pes: si el 2019 apareixia vinculada a 164 estudis, a les PAU del 2020 ho estarà a 256 graus.

Més evidències: Matemàtiques continua sent l'assignatura que pondera en un major nombre de graus o combinacions de matrícula, més de mig miler, sense que hagi perdut presència.

Les 20 assignatures restants han sortit damnificades, d'una manera o altra, gairebé sense exempcions. Qui ha perdut més terreny ha estat Ciències de la Terra i del Medi Ambient, que ha passat de ponderar a 510 estudis a fer-ho a 164.


OPCIÓ MAJORITÀRIA
Tot i que és opcional, la gran majoria dels estudiants que es presenten a la Selectivitat s'examina de la fase específica. El 2018 van ser uns 37.000, entre les convocatòries de juny i setembre, els que van triar una, dues o tres matèries de la part voluntària de les PAU per intentar millorar la nota de la fase general.

El diari ARA organitza un debat sobre la igualtat d'accés a l'escola 


La Biblioteca Central de Santa Coloma de Gramenet acollirà dijous vinent, 3 d'octubre, a partir de les 18.30h, un nou debat del cicle Ara Pensem, que organitza el diari ARA, aquesta vegada al voltant de si a Catalunya es garanteix la igualtat d'oportunitats en l'accés a una educació que gaudeixi d'uns estàndards de qualitat.

L'acte, moderat pel periodista Antoni Bassas, comptarà amb les intervencions d'Enric Canet, integrant de la direcció del Casal dels Infants del Raval; l'economista Elena Costas; el secretari executiu de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques, Josep Maria Vilalta, i la professora universitària Anna Jolonch.

Cal reservar 
l'entrada, que es gratuïta per als subscriptors i té un preu de 2 euros per a la resta.
Copyright © Unportal, All rights reserved.
En compliment amb el Reglament Europeu de Privacitat 679/2016 i la Llei Orgànica de Protecció de Dades, les teves dades seran recollides en un fitxer amb la finalitat de poder enviar aquest butlletí. Pots exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició davant Colwith Road, S.L. C/ Roger de Llúria, núm. 93, ppal 1a. Barcelona

Contacta'ns: info@unportal.net
Reenvia-ho   Dona't de baixa   Actualitza el teu email