No visualitzes aquest correu correctament? Fes clic aquí
Estudiants en un dels laboratoris de pràctiques de la Facultat de Biologia de la UB

Les bios, un món per escollir 
                                                                                               (1a part)

Els interessats en la biologia poden triar entre 22 graus amb nom diferent, que arriben a 41 si es comptabilitzen els de la mateixa denominació

UNPORTAL
El preuniversitari interessat, en abstracte, per la biologia, té tot un mar de possibilitats davant seu: fins a 22 títols de grau per triar, 7 dels quals dobles titulacions, amb denominacions diferents. Ben mirat les opcions poden arribar a ser-ne 41 si es té present que els plans d'estudi de cadascun dels graus, amb les seves respectives assignatures i itineraris o mencions, difereixen d'una titulació a una altra fins i tot quan els estudis porten el mateix nom.

10 de les 12 universitats catalanes imparteixen alguna bio. Això vol dir que hi ha on triar. L'Autònoma (UAB), l'única que disposa d'una Facultat de Biociències, en programa 9; la Universitat Barcelona (UB), 7; les universitats de Girona (UdG) i Rovira i Virgili de Tarragona (URV) en tenen, cadascuna, 6; la Pompeu (UPF), tres més, i tant la Politècnica (UPC) com la Universitat de Lleida (UdL), n'oferten dues.

Tres de les quatre universitats privades també ofereixen bios: Vic (UVic), Internacional (UIC) i IQS (Ramon Llull).


Aquests estudis estan associats tant a la branca de Ciències, com a la Ciències de Salut o Enginyeria, i en la seva impartició hi participen centres de tot tipus: des de facultats de Biologia o Medicina a escoles superiors d'Enginyeria, Agricultura o Enginyeria Agrària, passant per les facultats de Ciències de la Terra, Ciències i Tecnologia, Química o Enologia.

EL TÍTOL MÉS FREQÜENT
La bio que es pot trobar més vegades a l'oferta universitària és el grau de Biotecnologia, que s'imparteix en 7 universitats, amb 310 places públiques de primer curs (UB, UAB, UdG, UdL i URV). El juliol passat es van comptabilitzar 388 demandes en primera opció per cursar aquest grau. L'IQS i la UVic disposen de 115 places més a preu privat. 

El grau de Biologia figura a la programació de la UB, UAB, UdG i UVic, que sumen 380 places de primer any. Aquest curs hi ha hagut, en conjunt, un 10% de sol·licituds més en primera preferència. La demanda més important es concentra a les dues universitats públiques de Barcelona.


NOTES DE TALL
La nota de tall és més exigent a Biotecnologia (11,432 a la UB aquest 2019) que a Biologia (10,682, també a la UB). Tot i així, en l'àmbit bio n'hi ha de més altes: aquest és el cas de Biotecnologia + Bioquímica i Biologia Molecular de la URV (12,768); Ciències Biomèdiques de la UAB (12,392) o Enginyeria Biomèdica de la UB (12,390).

Bioquímica forma part de la programació de la UB i la UAB, que sumen 120 places de primer, com passa amb Ciències Ambientals, que també s'ofereix a la UdG.


A banda d'aquests títols, n'hi ha 16 més que s'imparteixen en una única universitat. Aquest és el cas de Biologia Ambiental, Genètica i Microbiologia, a la UAB; Biologia Humana a la UPF; Ciències del Mar a la UB, i Enginyeria de Sistemes Biològics a la UPC. La UIC oferta Bioenginyeria.

DOBLES GRAUS
Si ens fixem en les dobles titulacions, la major part de les quals es poden cursar en 5 anys, hi veurem combinacions úniques a la UdG --Biologia + Biotecnologia i Ciències Ambientals + Biologia--; la UAB --Ciències Ambientals + Geologia--; la URV --Biotecnologia + Enginyeria Informàtica i Biotecnologia + Bioquímica i Biologia Molecular, i a l'IQS: Biotecnologia + ADE.

Des del 2016, la UPF, a través d'un centre adscrit, i conjuntament amb la Facultat de Biologia de la UB i la Facultat d'Informàtica de la UPC, ofereix un títol interuniversitari, en anglès, a preu privat: el grau de Bioinformàtica. 

Per què no puc fer-ho?: Jornada de la UdL contra els estereotips de gènere
 

Només el 29% dels estudiants que el 2018 van demanar, en primera preferència, accedir al doble grau de Veterinària i Ciència i Producció Animal de la Universitat de Lleida (UdL) eren nois, mentre que les noies que van triar el grau d'Enginyeria Forestal de la UdL com a primera opció no arribaven al 10%.

Per promoure l'elecció de titulacions que tradicionalment són escollides majoritàriament per l'altre sexe, la UdL organitza, el 8 de novembre, la Jornada Per què no puc fer-ho?, adreçada als alumnes de 4t d'ESO, que se celebra des del 2010. 

Enguany es dedicarà, precisament, a presentar els estudis i sortides professionals del doble grau de Veterinària i Ciència i Producció Animal als nois i d'Enginyeria Forestal a les noies. En aquesta edició s'han inscrit 447 estudiants, 219 nois i 228 noies.
Copyright © Unportal, All rights reserved.
En compliment amb el Reglament Europeu de Privacitat 679/2016 i la Llei Orgànica de Protecció de Dades, les teves dades seran recollides en un fitxer amb la finalitat de poder enviar aquest butlletí. Pots exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició davant Colwith Road, S.L. C/ Roger de Llúria, núm. 93, ppal 1a. Barcelona

Contacta'ns: info@unportal.net
Reenvia-ho   Dona't de baixa   Actualitza el teu email